добиток

добиток
-тку, ч., заст.
1) Грабування чого-небудь.
2) Те саме, що добича 1).

Великий тлумачний словник сучасної української мови. - "Перун". 2005.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Смотреть что такое "добиток" в других словарях:

  • добиток — іменник чоловічого роду грабування; добича рідко …   Орфографічний словник української мови

  • родео — (шп. rodeo штала, обор) 1. натпреварување во каубојски вештини (на пр., во јавање нескротени коњи, фаќање на добиток со ласо и др.) 2. собирање на добиток во стада 3. фиг. натпреварување во вештина на управување со мотоцикл, особено со изведување …   Macedonian dictionary

  • штала — (гер. stall) селска зграда за сместување на коњи, говеда и друг добиток, просторија за добиток, обор …   Macedonian dictionary

  • Maleševo-Pirin dialect — The term Maleševo Pirin dialect (also spelt Maleshevo) is used in South Slavic linguistics to refer to a group of related varieties that are spoken on both sides of the border between Bulgaria and the Republic of Macedonia. Some linguists treat… …   Wikipedia

  • Авгиј — (грч Augeias) мит во старогрчката митологија крал на Елида чии штали, во кои имало 3 000 глави добиток и кои 30 години воопшто не биле чистени, Херкул ги исчистил за еден ден …   Macedonian dictionary

  • ајмана — (тур haymana) 1. домашно животно, добиток, 2. неработник, скитник …   Macedonian dictionary

  • беглик — (тур beylik) 1. турски државен имот 2. посед на бег (добиен од султанот) 3. бесплатна работа на рајата на имотот на бегот, 4. данок на добиток во стара Турција …   Macedonian dictionary

  • бутрола — (фр. bouterolle) справа за убивање добиток …   Macedonian dictionary

  • кампоси — (лат. campus поле) мн. тревни области во јужен Бразил, источен Парагвај и североисточниот дел на Аргентина, погодни за одгледување на добиток (говеда, овци, коњи) …   Macedonian dictionary

  • лјанероси — (шп. llaneros) мн. сточари и одгледувачи на добиток во лјаносите во Јужна Америка …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»